Blogg

Flyttlasset går

Vart är vi på väg egentligen? Normalt sett, när man ska flytta, så vet man vart man är på väg. Man har utsett en ny plats till sin boplats och dit är man på väg. Just simple! Men rent generellt …

Jag är så gammal att jag minns hur det var innan man var tvungen att flytta vart tredje-fjärde år som nu. Jag minns när “livstids garanti” var något man inte bara skojade om – det fanns verkligen, åtminstone på vissa produkter.

Det heter att vi är mer miljömedvetna idag än vi var förr. Kanske det. Mer medvetna? Ja! Mer miljövänliga? Nja … Där är jag inte helt säker. Förr köpte man grejer som skulle hålla länge. Det var självklart. Inte fan köpte man något som man visste att man skulle behöva kassera inom fem år!! Det var otänkbart! Nej, kvalitet skulle det vara, det var ett honnörsord och något man betalade för, om man hade råd. Om man inte hade råd köpte man billig skit och siktade på att ha råd nästa gång, om mer än fem år.

En del ur den äldre generationen börjar misstänka vart vi är på väg (med flyttlasset). Just det: Telefoner! Man köpte en Diavox med livstids garanti, jag har en kvar som inte går att använda eftersom jag inte har något jack längre. Men garanti är det på den, och den fungerar än (tror jag). Nu för tiden får man två års garanti som ofta i praktiken innebär att telefonen garanterat inte fungerar efter två år, kanske tre om man har tur. Var i ligger miljötänket där? De gamla telefonerna var sannolikt mindre miljövänliga att tillverka, men de höll länge, riktigt länge! Det är väl också ett miljövärde? Det känns orimligt att det skulle vara bättre att tillverka saker om och om igen. I alla fall tycker jag det.

Sedan är det ju det där med “flyttlasset”. Man byter inte telefon, man flyttar in i den. Man har ju hela sitt liv i den. Bank, post, tv, radio, spel, jobb, kamera … det är väl bara en soffa som fattas, spis, kyl- och frys finns säkert redan i app-form.

“För var dag blir det bättre men bra lär det aldrig bli” sjöng Cornelis. “We´re on the Highway to hell” sjunger Brian och gossarna. Vem har rätt?


©2019 Per Jonsson, Pellewood

 

Här till höger finner du det senaste inlägget från Pellewood´s blogg.

Gamla inlägg finner du under länken längst ner på sidan eller om du klickar på tangentbordet här nedan.

Trevlig läsning!

Klicka på bilden för att komma till bloggarkivet